Bieden en kopen

Basiscollectie (in de toonzaal)
Bij Duco Avis Veilingen is er een basiscollectie in de toonzaal aanwezig. Alle producten daarvan staan in de basiscatalogus. Deze producten zijn nog niet ingedeeld in een werkelijke veiling. Zodra dat wel gebeurt komt er een nieuwe catalogus bij. Maar in de basisveiling kan wel op de producten worden geboden. Alle biedingen gaan mee naar de geplande veiling.

Zoeken in de catalogus gaat echter wel per veiling. Het kan dus zijn dat je het niet meer kunt vinden in de basisveiling. Als je een catalogus opent, dan kun je je daar inschrijven om te bieden. Onderaan elke pagina kun je je inschrijven om alleen op de hoogte te worden gehouden. Hoog op ons verlanglijstje staat een favorieten-functie voor de catalogus op internet, zodat je producten even apart kan zetten.

Indeling
Producten krijgen kenmerken mee en worden ingedeeld in rubrieken. Dat maakt zoeken wat eenvoudiger. Ook wordt in ons systeem de fysieke plek in de toonzaal genoteerd.

Kijken
Je kunt de te veilen artikelen in de verschillende catalogi op internet bekijken, maar in de toonzaal is het natuurlijk wel beter en leuker om alles te bekijken. Je mag alles ook fotograferen en/of door-appen. Wij staan ter beschikking om e.e.a. toe te lichten, je te wijzen op alternatieven, naslagwerken erbij te halen etc. etc. We hebben daar speciale ruimtes voor, open en gezellig, maar ook met meer privacy.

Bieden

 • Vooraf op internet

  Via de catalogus pagina’s kunt u uw account aanmaken en beheren. Je kunt aldaar ook een nieuw wachtwoord opvragen. Via de catalogus en als je geregistreerd bent kunt u een maximaal bod doen. Dat kan overigens tot 2 uur voor de veiling.

  nb zie elders over de werking van een maximaal bod. Er is een goede kans dat u het veel goedkoper kan krijgen. Een maximaal bod is feitelijk de veiling vragen namens je te bieden tot dat bod.

 • In de toonzaal

  U kunt zich in de toonzaal inschrijven en een (maximaal) bod doen via aanwezige formulieren en dit in te leveren bij een medewerker. Deze zal één en ander dan voor u invoeren in ons systeem en er u een kopie van mee geven. Maar u kunt ook zelf informatie opvragen en bieden middels onze app. Met uw smartphone en een speciale QR reader kunt u elke product nader onderzoeken en erop bieden. U dient zich dan wel via de app in te schrijven. Ook daarbij kunnen wij u helpen. Let wel: Een gedrukte catalogus is aanwezig. Elk product label omvat een hele korte beschrijving en een waarde schatting. Zodra dit technisch in orde is kunnen wij u de catalogus als pdf toezenden. Zodat u met deze op uw smartphone of tablet kunt inzien. Natuurlijk kunt u ook advies en hulp vragen bij onze medewerkers.

  Uw bod geld als het maximale dat u wilt bieden. U kunt dus veel lager uitkomen. Vergeet echter niet dat er nog opgeld bij komt!

 • Bieden tijdens de veiling

  Indien u in de zaal wilt bieden, dan dient u vooraf , per veiling, geregistreerd te zijn als bieder. U krijgt dan een biednummer toegekend dat u geprint meekrijgt. Dit nummer wordt bij een succesvolle bieding genoteerd in ons systeem. De veilingmeester kijkt goed rond maar het is ook aan de aspirant bieder zelf om duidelijk te maken aan de veilingmeester dat hij een bod wil doen.

  Telefonisch. In het geval u zelf niet aanwezig kunt zijn, dan kunt u een schriftelijk bod doen of op internet meebieden. Maar desgewenst kan u ook telefonisch meebieden. U kunt hierover tot uiterlijk 1 dag voor de fysieke veiling, contact zoeken met een van onze medewerkers. U wordt dan vlak voor het bewuste item aan de beurt is benadert. NB Bij telefonisch bieden wordt altijd uitgegaan van de lagere schatting als start bod.

  Tijdens de veiling hanteert de veilingmeester in principe stappen van ca. 10%. Via onderstaande link (Biedstappen) komt u bij een PDF-file met deze stappen. NB.: de veilingmeester kan hier om meerdere redenen van afwijken.

  Biedstappen

 • Live tijdens veiling

  Vanaf veiling 2017-04 ( oktober 2017) wordt het mogelijk op internet mee te kijken en mee te bieden. Dit kan mede doormiddel van Streaming Video. Onder het menu “Home” vind je de link naar “live veilen” . Als je daar tijdens de aangegeven tijden naar toe gaat, dan kun je meekijken. Om te bieden dien je je echter vooraf – nb ruim vooraf, want we moeten je als bieder accepteren – te registreren. Dat is ook het account dat gebruikt wordt voor biedingen vooraf. Het bied nummer krijg je bij Live veilen direct als je daadwerkelijk een bod doet. Het is dan in de serie boven de 9000. Terwijl je een nummer tussen 5000 en 9000 krijgt voor biedingen vooraf. Dus als je een account hebt hoef je alleen in te loggen, als je nog geen account hebt dien je dat ruim voor de veiling aan te maken. Wij checken vlak voor de veiling of er nog nieuwe registraties zijn.
  Je ziet tijdens het proces steeds wat de volgende biedstap zal zijn. Als je dan op de biedknop drukt (met de muis) dan kan de veiling dat registreren, hetgeen je direct ziet. Er kan dan echter door iemand in de zaal of een andere bieder op internet direct overheen geboden worden. Je ziet dan dat je het weer kwijt raakt. Je ziet weer de volgende biedstap en kan dan dus weer drukken/bieden. Als de hamer valt en je het kavel toegewezen krijgt, dan zie je dat ook.
  Alles is getest, maar we moeten nog wel enige ervaring opdoen. Dus vragen we om een beetje begrip.
  NB Naast de normale opslag van 29,1% wordt er voor internetveilen 2,5% extra gerekend. Houd daar rekening mee.
  Voor de streaming video is Flash nodig. Als het goed is zal je pc daar zelf om vragen of het geinstalleerd kan worden , als dat niet al zo is. We adviseren ook om Chrome te gebruiken omdat dit de minste vertraging geeft.

Streaming
Duco Avis Veilingen houdt in principe dus fysieke veildagen. Dat is juist leuk en sfeervol. Echter we gaan moderne techniek niet uit de weg. Naast het voorbieden via internet en App is het nu ook mogelijk mee te bieden tijdens de fysieke veiling via live-streaming. Zie elders op deze site hoe je dat kan doen en wat de voorwaarden zijn.

Timed online
Daarnaast kan in een aantal gevallen worden gekozen voor een zogenaamde timed online veiling van een aantal goederen. In dat geval worden relaties uitgenodigd naar die veiling te kijken en een bod te doen op internet. Die veiling loopt dan op een vooraf bepaald tijdstip af. Daarbij gelden de typische structuren van een dergelijke veiling zoals automatische verlenging van dat tijdstip, indien er vlak voor het verstrijken nog biedingen binnenkomen. Ook van deze ontwikkeling zullen we je via de site op de hoogte houden.

Internationaal
Zodra we daar aan toe zijn zal Duco Avis veilingen zich ook verbinden aan de internationale internetplatforms. Hierdoor kan de hele wereld jouw producten zien en erop meebieden.

NB. Bij koop op afstand (via internet) krijgt de koper meer bescherming dan de koper die fysiek meebiedt. Dat is wettelijk en heeft te maken met het feit dat de aanwezige koper het product in kwestie kan hebben bekeken in de werkelijkheid. Er is daarom ook geen garantie op het product. De koper op afstand heeft echter wel een bescherming en kan de koop weer ongedaan maken. Daarom kan het veilinghuis ook niet direct tot afhandeling van de betaling met de inbrenger overgaan. Telefonisch bieden geldt overigens niet als koop op afstand.

Enige veil spelregels

 • Bij meerdere voorbiedingen wordt het object de zaal aangeboden met als startprijs 1 bod-stap boven het hoogste van de op een na hoogste bieder. Daar kan de zaal dus boven bieden. Als dat gebeurt zal de veilingmeester, ten gunste van de hoogste voorbieder, meebieden tot het moment dat diens maximale bod is bereikt.
 • Bij een bod “in de slag” zal de veilingmeester het proces in principe, naar eer en geweten, weer openen.
 • Als iemand in de zaal reageert op een gevraagde prijs dan wordt die prijs voor hem genoteerd (en dus niet weer een stap omhoog).
 • Indien het maximale bod van een enkele voorbieding lager ligt dan de gevraagde lage schatting prijs, dan wordt dit maximale bod als startprijs aan de zaal aangeboden.
 • Of een hoogste bod tot een verkoop leidt is ook afhankelijk van een eventueel minimum dat is overeengekomen met de inbrenger.
 • Het is onze bedoeling dat een bieder bericht krijgt als er door een derde ook een voorbieding wordt uitgebracht. De inhoud van alle biedingen  (behalve tijdens de veiling zelf natuurlijk) blijft overigens geheim. Deze functionaliteit kunnen we echter bij onze start nog niet garanderen.
 • Het deelnemen aan het biedproces geldt als formele acceptatie van onze voorwaarden. De bieder dient zich te realiseren dat de hamerprijs met een opgeld wordt verhoogd. Dat opgeld is 29,1% en omvat de BTW (zie ook margeregeling). Er is geen sprake van een zgn. kavel geld. Zie ook onder voorwaarden