In dit overzicht verzamelen we allerlei opmerkingen en tips over hoe het allemaal werkt op de veiling. Niet iedereen is een ervaren veilingtijger en soms lijkt iets eng. Dat is het niet. Het is juist leuk. Dus steeds als we denken,” Oh ja aardige tip”, dan noteren we die hier. Veel leesplezier !

Deze en andere tips hebben we ook gebruikt bij speciale avonden die we organiseerden: Veilen voor dummies! Zonder belerend te willen zijn, merken we dat daar best behoefte aan kan zijn. Laat ons weten als je daar belangstelling voor hebt. We zullen hier en op FB aangeven als we er weer een organiseren.

Voor de goede orde: de echte en officiele regels staan in de vervolgdelen van het menu “uitleg”.

 • Knipperen met de ogen

  Met je ogen knipperen is niet eng. Je hebt dan niet direct iets gekocht. Ook zwaaien naar binnenkomende vrienden levert geen ijskast op. Sterker nog, je moet, met je biednummer, zorgen dat de veilingmeester je ziet. Die kijkt goed en heeft hulp, maar is ook maar een mens. Bij de slag van de hamer zal de veilingmeester zelfs voor de zekerheid vragen om het biednummer.

 • Maximaal bod

  Een bieding vooraf, schriftelijk in de zaal of via Internet,  is een zogenaamd maximaal bod. Feitelijk vraag je ons  om namens jou te bieden op het kavel tijdens de veiling. Denk dus even goed na over wat je wilt. Als je een kavel heel graag wilt kopen, dan is het verstandig niet te laag te bieden. Want als er geen anderen zijn, dan heb je het kavel waarschijnlijk voor een veel lager bedrag. Maar als je het zonde vindt dat het voor  1 biedstap naar een ander gaat, dan had je dus iets meer ruimte moeten geven. Dan is het bieden  aan de onderkant dus riskant.

  Voorbeeld: Stel er staat een richt prijs van € 80 tot € 120 op een kavel  en in de voorbiedingen bood A € 70, B € 80 en C € 150. Dan valt A direct af, B valt weg tegen C en C staat dan op € 90 ( namelijk 1 biedstap boven B), dan pas wordt het de zaal aangeboden. Is er in de zaal niemand die biedt dan krijgt C het voor € 90 ( i.p.v. de € 150 die hij bood). Biedt iemand in de zaal (1 stap a 10 = 100) dan biedt de veilingmeester € 120 namens C (boven de € 100 is de biedstap € 20). Als de zaal nu niets biedt dan krijgt C het dus voor € 120 en nog steeds niet voor zijn maximale bod van € 150. Maar de zaal kan natuurlijk doorgaan. Het kan dus  € 150 worden voor C, maar ook € 160  voor iemand in de zaal.

 • Biednummer

  We hebben het steeds over biednummers. Wat zijn dat toch? Met een biednummer kunnen  we makkelijk registreren wie biedt en waarop. We hanteren in de zaal een laag nummer (onder de duizend) om snel te kunnen noteren. Voor schriftelijke biedingen vooraf in de zaal gebruiken we nummers boven de duizend en voor internetbiedingen gebruiken we nummers boven de 5000. Dus als je wilt bieden heb je zo’n nummer nodig. Kom je naar de zaal zorg dan dat je op tijd komt om een formulier in te vullen.

 • Tegen je zelf bieden

  Als je een bieding vooraf deed en wel naar de zaal komt, pas dan op dat je niet tegen jezelf gaat bieden. Als de veilingmeester na een bod vanuit de zaal weer namens zichzelf biedt en jij had een hoger maximum gegeven, dan biedt de veilingmeester namens jou.  Als je dan zenuwachtig wordt en meebiedt, dan kan de veilingmeester dat echt niet zien en biedt dan, namens jou, weer over je zaalbieding heen. Je gaat dan te veel betalen. Let dus op!

  Anderzijds kan je merken dat jouw voorbieding te laag was en dus is overgenomen door een ander (via de veilingmeester), met een hogere voorbieding of de zaal gaat hoger. Dan kan je natuurlijk wel meebieden, als je het kavel graag wilt hebben! (en zorg dus voor een biednummer bij de entree naar de zaal).

 • Biedstappen

  De veilingmeester hanteert tijdens de veiling steeds stappen van ca 10 a 20% van het reeds geboden bedrag. De stappen lopen van een euro naar duizenden euro’s. In het menu “uitleg” staat een pdf met die principestappen. De veilingmeester kan daar echter van afwijken.

 • Telefonisch bieden

  Als je  zelf niet aanwezig kan zijn en je wilt ook geen maximaal bod vooraf doen dan is er nog de optie van het telefonisch meebieden. Je wordt dan, vlak voor het kavel aan de beurt is, gebeld en een medewerker houd je dan op de hoogte van het verloop en kan, in overleg met jou en namens jou, bieden.

  Aangezien dit enige organisatie vergt zijn er enige voorwaarden en kosten. Zo kan het alleen bij een kavel met een minimale waardebepaling van 300 euro, wordt van je aangenomen dat je tenminste de minimale waarde bied en zijn er extra kosten in de vorm van een toeslag op de normale verkoopcommissie of opslag. Lees de voorwaarden of neem contact met ons op.

 • Zoeken met categorien

  Als je in de toonzaal catalogus ( zie menu catalogi) gaat bladeren , dan zie je zoveel dat je waarschijnlijk afhaakt. En dat willen we natuurlijk niet. Je kan eenvoudig het zoeken vergemakkelijken. Door bijvoorbeeld de categorieën knop links boven te openen. Je kan dan kiezen voor 1 of meerdere categorieën. Zoals bijvoorbeeld: “Art Deco”of ” zilver” of “keuken” of zelfs “Mantiek”. Je kan dan ook combinaties maken of zelfs zoeken naar de topstukken met een waarde indicatie van meer dan 500 euro. Zoeken kan ook door te zoeken op woorden die je ingeeft. Dan wordt de hel tekst nagelopen op die woordstring. Dan wordt het allemaal wat makkelijker en leuker. Veel zoek plezier!

 • Wat is Aftersale?

  Vaak worden we gevraagd of een product in de toonzaal ook direct kan worden gekocht. Dat kan niet, want dan klopt ons verhaal niet ( want stel dat er al biedingen zijn) en we mogen ook zomaar detailhandel bedrijven. En eigenlijk willen we het ook niet.

  Er is een gebruikelijke uitzondering. Direct na de veiling kan op de niet verkochte kavels teruggekomen worden. Stel dat een kavel niet is verkocht en je denkt later, “goh dat had ik toch wel willen hebben”. Dan kunnen we daar een afspraak over maken. Feitelijk openen we dan de veiling weer. U doet een bod en wij kijken of dat acceptabel is. Het moet acceptabel zijn voor ons ( qua opgeld ed) en voor de oorspronkelijke eigenaar. Het is niet ongebruikelijk dat er de dagen na de veiling spijtoptanten, maar ook anderen, zich melden om hierover te praten. Maar we moeten natuurlijk ook weer verder en daarom is die periode wel begrenst. Dus schroomt niet als zoiets voor u geldt. Het is heel gewoon en we komen er meestal ook wel uit.

 • Kavel nummers

  Ook kavelnummers  zijn van belang. Ze identificeren een product of kavel. Bij ons veranderen ze. Dat is wat apart, maar heeft te maken met onze benadering. Alle producten die  binnen komen krijgen direct een kavel nummer in de toonzaal ( een hoog nummer) en zijn dan bebiedbaar en zichtbaar in toonzaal en op internet ( toonzaal catalogus) etc.  Maar wij kiezen steeds uit de toonzaal de kavels die we echt gaan veilen. Dan krijgen ze een nieuw en lager nummer. Alle biedingen gaan dan mee. Dat lagere kavel nummer geeft ons de mogelijkheid  alles qua volgorde te veranderen en ook het veilen is dan wat  logischer. Vandaar dat je vlak voor de veiling die te veilen kavels als lage nummers tegen komt in de toonzaal catalogus. Pas enige uren voor de veiling wordt dat technisch de nieuwe veiling en verdwijnen ze uit de toonzaalcatalogus. Snel na de veiling wordt dan die aparte catalogus zichtbaar met de verkoopresultaten. Mocht eea nog niet duidelijk zijn, kom dan maar eens langs dan nemen we het nog eens door.

 • LIve bieden

  Vanaf veiling 2017-04 ( oktober 2017) is het mogelijk op internet mee te kijken en mee te bieden. Onder het menu “Home” vind je de link naar “live veilen” . Als je daar tijdens de aangegeven tijden naar toe gaat, dan kun je meekijken. Je ziet, en hoort,  het product, het bied verloop en de veilingmeester.

  Om te bieden dien je je echter vooraf  te registreren. Dat kan met je gewone account. Als je je voor het eerst registreert (een account aanmaakt), hou er dan rekening mee dat je dat tijdig doet. We moeten je namelijk als bieder accepteren. Doe het dus ruim voor de veiling. En bedenk dat de registratie bevestigd wordt (het gaat dus in 2 stappen). Daarna kan je inloggen voor biedingen vooraf en live tijdens de veiling.

  Als je je inschrijft (inloggen, op de live veilen pagina!) voor live bieden, en je drukt op de biedknop (om de voorgestelde stap te accepteren), dan krijg je direct  een biednummer in de serie van 9000 toegekend.  Bij biedingen vooraf is het een nummer in de 5000 serie. NB bedenk dat een bieding vooraf een zgn maximum bod is ( je vraagt de veiling namens jou te bie Tijdens de veiling accepteer je de volgende biedstap.

  Je ziet tijdens het proces steeds wat de volgende biedstap zal zijn. Als je dan op de biedknop drukt dan kan de veiling dat registreren, hetgeen je direct ziet. Er kan dan echter door iemand in de zaal of een andere bieder op internet direct overheen geboden worden. Je ziet dan dat je het weer kwijt raakt. Je ziet weer de volgende biedstap en kan dan dus weer drukken/bieden. Als de hamer valt en je het kavel toegewezen krijgt, dan zie je dat ook.

  NB Naast de normale opslag van 29,1% wordt er voor internetveilen 2,5% extra gerekend. Houd daar rekening mee.

  Voor de streaming video is Flash nodig. Als het goed is zal je pc daar zelf om vragen of het geïnstalleerd kan worden , als dat niet al zo is. En we adviseren het gebruik van Chrome als browser. Daarbij is te vertraging op de lijn minimaal. ER is echter altijd enige vertraging. Wij houden daar rekening mee.