Bieden en kopen

Toonzaalcollectie
Bij Duco Avis Veilingen is er een basiscollectie in de toonzaal aanwezig. Alle producten daarvan staan in de Toonzaalcatalogus. Deze producten zijn nog niet ingedeeld in een werkelijke veiling. Zodra dat wel gebeurt komt er een nieuwe catalogus bij. Maar in de basisveiling kan wel op de producten worden geboden. Alle biedingen gaan mee naar de geplande veiling.

Zoeken in de catalogus gaat echter wel per veiling. Het kan dus zijn dat je het kavel niet meer kunt vinden in de toonzaalveiling. Als je een catalogus opent, dan kun je je daar inschrijven om te bieden. Onderaan elke pagina kun je je inschrijven om alleen op de hoogte te worden gehouden (nieuwsbrief). In elke catalogus kun je met het sterretje kavels aanwijzen voor je eigen favorieten overzicht. Ideaal om later makkelijker e.e.a. na te lopen.

Indeling
Kavels krijgen een of meerdere categorie indelingen (of kenmerken)  mee. Je kan daarmee in het catalogus menu zoeken naar interessante kavels. Maar dat kan ook met kunstenaar of met eigen zoekwoorden (en combinaties daarvan). Als een veiling uit meerdere delen ( zittingen) bestaat dan is ook daarop te zoeken in dat menu.

Kijken
Je kunt de te veilen artikelen in de verschillende catalogi op internet bekijken, maar in de toonzaal is het natuurlijk wel beter en leuker om alles te bekijken. Je mag alles ook fotograferen en/of door-appen. Ook wordt in ons systeem de fysieke plek in de toonzaal genoteerd zodat wij het kavel dus makkelijk kunnen vinden. Wij staan ter beschikking om e.e.a. toe te lichten, je te wijzen op alternatieven, naslagwerken erbij te halen etc. etc. We hebben daar speciale ruimtes voor, open en gezellig, maar ook met meer privacy.

Bieden

 • Vooraf op internet

  Via de catalogus pagina’s kunt u uw account aanmaken en beheren. Je kunt aldaar ook een nieuw wachtwoord opvragen. Via de catalogus en als je geregistreerd bent kunt u een maximaal bod doen. Dat kan overigens tot 2 uur voor de veiling. Met het sterretje bij een kavel kunt u een eigen favorietenlijst samenstellen. Dat is erg handig om later nog eens door te lopen.

  nb zie elders over de werking van een maximaal bod. Er is een goede kans dat u het veel goedkoper kan krijgen. Een maximaal bod is feitelijk de veiling vragen namens je te bieden tot dat bod.

 • In de toonzaal

  U kunt zich in de toonzaal inschrijven en een (maximaal) bod doen via aanwezige formulieren en dit in te leveren bij een medewerker. Deze zal één en ander dan voor u invoeren in ons systeem en er u een kopie van mee geven. Maar u kunt ook zelf informatie opvragen en bieden middels onze app. Met uw smartphone en een speciale QR reader kunt u elke product nader onderzoeken en erop bieden. U dient zich dan wel via de app in te schrijven. Ook daarbij kunnen wij u helpen. Let wel: Een gedrukte catalogus is aanwezig. Elk product label omvat een hele korte beschrijving en een waarde schatting. Zodra dit technisch in orde is kunnen wij u de catalogus als pdf toezenden. Zodat u met deze op uw smartphone of tablet kunt inzien. Natuurlijk kunt u ook advies en hulp vragen bij onze medewerkers.

  Uw bod geld als het maximale dat u wilt bieden. U kunt dus veel lager uitkomen. Vergeet echter niet dat er nog opgeld bij komt!

 • Bieden tijdens de veiling

  In de zaal. Indien u in de zaal wilt bieden, dan dient u vooraf , per veiling, geregistreerd te zijn als bieder. U krijgt dan een biednummer toegekend dat u geprint meekrijgt. Dit nummer wordt bij een succesvolle bieding genoteerd in ons systeem. De veilingmeester kijkt goed rond, maar het is ook aan de aspirant bieder zelf om duidelijk te maken aan de veilingmeester dat hij een bod wil doen.

  Telefonisch. In het geval u zelf niet aanwezig kunt zijn, dan kunt u een schriftelijk bod doen of op internet meebieden. Maar desgewenst kan u ook telefonisch meebieden. U kunt hierover tot uiterlijk 1 dag voor de fysieke veiling, contact zoeken met een van onze medewerkers. U wordt dan vlak voor het bewuste item aan de beurt is benadert. NB Bij telefonisch bieden wordt altijd uitgegaan van de lagere schatting als startbod en we accepteren uw aanvraag alleen voor kavels die een lagere schatting hebben boven de 300 Euro, maar verder zijn er geen kosten aan verbonden.

  Via Internet. Het is mogelijk op internet mee te kijken en mee te bieden. Onder het menu “Home” vind je de link naar “live veilen” . Als je daar tijdens de aangegeven tijden naar toe gaat, dan kun je meekijken. Om te bieden dien je je echter voorafnb ruim vooraf, want we moeten je als bieder accepteren – te registreren. We checken enige uren voor de veiling voor de laatste keer of er registraties zijn. Overigens is dat hetzelfde account dat ook gebruikt wordt voor biedingen vooraf. Het biednummer krijg je bij Live veilen direct als je daadwerkelijk een bod doet. Het is dan in de serie boven de 9000, terwijl je een nummer tussen 5000 en 8000 krijgt voor biedingen vooraf. Met een account hoef je dus alleen maar in te loggen.
  Je ziet tijdens het proces steeds wat de volgende biedstap zal zijn. Als je dan op de biedknop drukt (met de muis) dan kan de veiling dat registreren, hetgeen je direct ziet. Er kan dan echter door iemand in de zaal of een andere bieder op internet direct overheen geboden worden. Je ziet dan dat je het weer kwijt raakt. Je ziet weer de volgende biedstap en kan dan dus weer drukken/bieden. Als de hamer valt en je het kavel toegewezen krijgt, dan zie je dat ook.

  NB Naast de normale opslag van 29,1% wordt er voor internetveilen 2,5% extra gerekend. Houd daar rekening mee!
  We adviseren om Chrome te gebruiken omdat dit de minste vertraging geeft, en beeld en geluid het beste synchroniseert. Met IOS gaat het niet goed. Daar werken we aan.

  Biedstappen. Tijdens de veiling hanteert de veilingmeester in principe stappen van ca. 10%. Via deze link Biedstappen krijg je een pdf met de principiële stappen. NB de Veilingmeester kan hiervan, om meerdere redenen, wel van afwijken.

Timed online
Naast het maandelijkse zaalveiling, veilen we ook geheel op internet via een internet of Timed-online veiling. Deze worden aangekondigd en lopen vaak in het begin van de maand. U vind deze internet veilingen in de header van de site. Potentiele bieders dienen zich te registreren en in te loggen op de catalogus. Ze kunnen favorieten aangeven en een zgn. maximum bod doen. Alle kavels hebben wel een onderste limiet. Een bod daaronder wordt niet geaccepteerd. Die veiling loopt dan op een vooraf bepaald tijdstip af. Daarbij gelden de typische structuren van een dergelijke veiling zoals automatische verlenging van dat tijdstip, indien er vlak voor het verstrijken nog biedingen binnenkomen.

Internationaal
Zodra we daar aan toe zijn zal Duco Avis veilingen zich ook verbinden aan de internationale internetplatforms. Hierdoor kan de hele wereld jouw producten zien en erop meebieden. Gelukkig worden we ook zonder deze (prijzige!) platforms ook al internationaal ontdekt.

NB. Bij koop op afstand (via internet) krijgt de koper meer bescherming dan de koper die fysiek meebiedt. Dat is wettelijk en heeft te maken met het feit dat de aanwezige koper het product in kwestie kan hebben bekeken in de werkelijkheid. Er is daarom ook geen garantie op het product. De koper op afstand heeft echter wel een bescherming en kan de koop weer ongedaan maken. Daarom kan het veilinghuis ook niet direct tot afhandeling van de betaling met de inbrenger overgaan. Telefonisch bieden geldt overigens niet als koop op afstand.

Enige veil spelregels

 • Bij meerdere voorbiedingen wordt het object de zaal aangeboden met als startprijs 1 bied-stap boven het hoogste van de op een na hoogste bieder. Daar kan de zaal dus boven bieden. Als dat gebeurt zal de veilingmeester, ten gunste van de hoogste voorbieder, meebieden tot het moment dat diens maximale bod is bereikt.
 • Bij een bod “in de slag” zal de veilingmeester het proces in principe, naar eer en geweten, weer openen.
 • Als iemand in de zaal reageert op een gevraagde prijs dan wordt die prijs voor hem genoteerd (en dus niet weer een stap omhoog).
 • Indien het maximale bod van een enkele voorbieding lager ligt dan de gevraagde lage schatting prijs, dan wordt dit maximale bod als startprijs aan de zaal aangeboden.
 • Of een hoogste bod tot een verkoop leidt is ook afhankelijk van een eventueel minimum dat is overeengekomen met de inbrenger.
 • De inhoud van alle biedingen  en limieten (behalve tijdens de veiling zelf natuurlijk) blijft geheim.
 • Het deelnemen aan het biedproces geldt als formele acceptatie van onze voorwaarden. De bieder dient zich te realiseren dat de hamerprijs met een opgeld wordt verhoogd. Dat opgeld is 29,1% en omvat de BTW (zie ook margeregeling). Er is geen sprake van een zgn. kavel geld. Zie ook onder voorwaarden